În ultimele doua luni, toate restricțiile aduse de amenintarea pandemica au perturbat ordinea urbana si au re-introdus în dicționarul uzual, zilnic, noțiunea de casa - refugiu. In acelasi timp, interioarele noastre au fost literalmente forțate sa devina spatii multi-tasking, dilatandu-se și adaptandu-se după nevoile funcționale pe care au trebuit sa le acopere: munca, sport, recreere...Tot ce se desfășura "afara" a intrat, abrupt, în viața interioara a spațiilor noastre interioare, private. "Afara" a intrat "inauntru".
Provocarea adusa de acesta perioada, radical altfel decat am trăit în istoria recentă, este de a echilibra responsabilitățile aduse de lumea exterioară(serviciu, scoala, autoritati etc) cu necesitățile vieții private; iar aceasta provocare este atat un exercițiu practic, cat și unul de ordin psihologic, mental.
Indiferent dacă locuiești singur, împreună cu alții sau cu familia ta, interioarele te provoacă să decorezi/amenajezi punand întotdeauna pe primul loc functionalitatile dorite, cel putin in mobilare; decorul și detaliile de stil răspund nevoilor psihologice, estetice ale lifestyle-ul ales de tine.
Asa ca, cum vei putea sa te bucuri de vară, flori si natura fără sa parasesti prea des apartamentul tău?
Care este cel mai bun loc din casa pentru o conferință pe Zoom? (aici îți voi răspunde intr-un articol viitor pe blog). :)
Întrebările acestea pot fi circumstantiale, numai că evenimentele curente arată schimbări iremediabile în ordinea firească a vieții noastre de zi cu zi - și pe termen mediu/lung.
Articolul de azi nu expune predicții (trăim vremuri incerte!), ci mai degrabă consecințe și acțiuni antidot la ceea ce s-a intamplat și se intampla cu viata noastra privata si spațiile care o contin.
Dar... hai sa lasam la o parte anxietatile aferente, știrile și cifrele zilnice, măcar pentru câteva minute și să vedem ce se schimba in casele noastre și ce putem face mai bine, pentru a ne recâștiga echilibrul interior și armonia vieții de zi cu zi.
Digital vs. Non-digital
Ei bine, eram deja - ante-corona - conectati online (si acasa) folosind diverse device-uri: telefon(cel putin), calculator, laptop, aparatura smart home etc. Acum, fără urma de indoiala, casa ta a fost luată cu asalt și după cum se vede în o mulțime de meme și imagini preluate din toata lumea, munca s-a mutat la biroul de acasă sau pe masa din sufragerie, scoala în camera copiilor sau în bucătărie, sportul în fata calculatorului, a televizorului și așa mai departe... Așa incat începi sa te gandesti unde mai iti mai ramane totusi un colț liber sa te destinzi, doar ești ACASĂ :)
Si uite, tocmai am ajuns la prima schimbare pe care vrand-nevrand o sa o facem cu toții: o sa decretam zone libere de stres în cadrul spațiului general al casei, unde sa simțim și să experimentăm un soi de detox la contaminarea spațiului fizic cu prea mult... digital. Asta nu va presupune ca nu vom fi acoperiti de routerul WIFI și acolo, dar va însemna ca spațiul respectiv va fi amenajat/aranjat/finisat în așa fel incat sa incante si sa ne relaxeze, deopotriva si va descuraja conectarea la gadgeturi in cadrul ei.
... relaxare
Stiu, ai nevoie de asta. Toti avem.
Mai mult, psihologii ne avertizează că efectele carantinei pot include simptome de stres posttraumatic, anxietate și depresie și răspunsuri precum frica, mânia/iritabilitatea, insomnia, oboseală, detașare și comportamente de evitare, afectate concentrarii și diminuarea performanței in muncă.
Asa ca, trebuie sa luăm în serios preocuparea pentru sanatatea noastra psihică și emoțională .
Tocmai de aceea, chiar dacă aveam și înainte o baie amenajata spa, un spațiu de meditație sau o grădină minunată, o sa punem si mai mult accent pe relaxare, serenitate si #staredebine, mai mult ca oricand. Textile si perne moi, culori care te inspira sau te liniștesc, plante, ganduri bune și ..armonie naturala.
Noul wellness
Noțiunea de spațiu wellness nu este nouă, se vorbește de ceva timp despre asta și mulți dintre noi probabil deja îl folosim. Ce e nou, in schimb, este dorinta de granite reale, fizice, care sa delimiteze spațiile de lucru de cele de recreere; și o mai mare dorinta de reconectare la noi înșine, corespondent cu o mare necesitate de materializare concreta.
Aceste spatii wellness sunt noile sanctuaruri: baia transformată într-un veritabil spa, un colt de relaxare serena pe terasa sau in gradina, un loc de meditație pe balcon sau pe peluza, un spațiu relaxant - dedicat exclusiv cititului, la fereastra.
Acestea vor fi legate foarte intim și mult mai puternic/profund de conceptele de mindfulness si wellness a.k.a #staredebine si vor instala granite virtuale prin delimitarea zonelor de lucru vs. spațiu personal, astfel incat universul nostru, dilatat corespunzător după perioada asta, sa fie organizat eficient și în armonie, in echilibru cu fiinta noastra. Starea internă de bine castigata astfel va reprezenta un remediu la perioadele de anxietate, la burn-out-ul <posibil> zilnic după prea multă comunicare online . Avem o nevoie reala de conectare la profunzimile fiintei noastre.
Beneficiile sunt multiple: le vei simți pe plan psihic/mental, fizic, vei fi mai creativ si (culmea!) mai productiv, atunci cand rutina ta zilnică va include și detox digital. :)
Biophilia si noul wellness
Imagineaza-ti ca pasesti undeva in natura. Soarele strălucește pe suprafața apei, iar o adiere de vant îți atinge plăcut fata și o vezi miscand frunzele pădurii din apropiere. Simti ca poti respira in voie.
Cum te-ai simți atunci? Calm, fericit? ...echilibrat?
Emoțiile pozitive apar din conexiunea și interacțiunea pe care o trăim cu natura și elementele naturale. Toate aceste trăiri pozitive ne fac sa îi cautam periodic prezenta: ne face plăcere o plimbare prin parc sau prin padure, ne dorim sa tinem plante in interiorul casei, contemplam incantati vederea naturii de la fereastra. Pentru majoritatea oamenilor, natura este energie pozitiva, de viata.
Acest concept referitor la natura instinctuala a dorinței pentru natura si natural este cunoscut sub numele de biofilie. Conform DEX, termenul este definit de-a dreptul poetic : Dragoste de viaţă; instinct de conservare🌿
Ce beneficii aduce biofilia ?
Expunerea constanta la natura conduce la scaderea nivelului de anxietate, îmbunătățirea calității somnului, a funcțiilor cognitive, aduce o energizare naturala, reduce starile de stress, are un efect analgezic asupra durerilor fizice, stabilizeaza tensiunea arteriala, întărește sistemul imunitar, ne aduce o #staredebine evidenta. Si ne face putin mai fericiti, într-o maniera naturala - as adauga eu. :)
Acestea fiind spuse, cred ca e evident de ce biofilia însoțește întotdeauna noile spații wellness, despre care vorbeam anterior.
Cum amenajam noile spații wellness?
Dupa o perioada de carantina petrecuta intr-un apartament, absolut oricine isi va dori sa detina o mica gradina, mai multe plante si/sau măcar să-și amenajeze balconul cu mai multa verdeata, flori și mobilier confortabil, pentru a petrece cat mai mult timp acolo.
La fel, pentru cine deține o casa cu un spațiu exterior, o curte, o terasa in orice dimensiuni ar fi ele, aceasta evadare va fi privită ca o adevarata binecuvantare - mai mult ca oricand. Bucura-te de aceasta oportunitate si decoreaza un spațiu cat mai personal, care sa cuprinda macar un coltisor dedicat tie, o zona fara stres.
Foloseste textile confortabile, perne și elemente care sa te invite la activitatea ta deconectanta preferată și nu uita de delicată lume a naturii din jurul tău: ingrijeste-o, pune-o în valoare, pretuieste-o. Gradini verticale, veritabile oaze de plante interioare sau grădinile de interior vor cunoaște o creștere in popularitate, în perioada următoare. Gradinaritul, yoga, meditatia, cititul si contemplarea naturii sunt toate exemple de activități restaurative, promovand o #staredebine autentica.
Si nu uita de lumina naturala: oriunde îți vei crea oaza ta de bine, expune-ti spațiul - și pe tine la cat mai multa lumina. Asculta sunetele naturii, oriunde te-ai afla și conectează-te la sinele tau autentic.
Spor la amenajat si..
Ganduri bune, tuturor 🌞
ความคิดเห็น